Artrose

Wat is artrose?
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening van het bewegingsapparaat. Het is een aandoening van het gewrichtskraakbeen Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die bekleed zijn met gewrichtskraakbeen. Bij een gezond gewricht is dit gewrichtskraakbeen dik en zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daarnaast heeft het een schokdempende werking waardoor grote krachten kunnen worden opgevangen. Bij artrose wordt de kwaliteit van dit gewrichtskraakbeen minder, de structuur ervan verandert.
Slijtage ontstaat door veelvuldig gebruik, artrose niet, integendeel zelfs, een versleten structuur moeten we zoveel mogelijk ontzien, maar een gewricht met artrose moeten we binnen bepaalde grenzen zoveel mogelijk bewegen.

Tips bij artrose
• Vermijd overgewicht, hoe moeilijk dit ook is, extra gewicht is een extra belasting.
• Vermijd m.n. bij knie en heupklachten zware belasting als traplopen, hurken en knielen.
• Draag gemakkelijke schoenen die uw voeten voldoende steun geven, evt. met dikke schokdempende zolen.
• Verander regelmatig van houding.
• Vermijd een lange autorit, neem regelmatig pauze en loop dan een stukje.
• RUST ROEST, zeker bij artrose.
Fysiotherapie is gericht op het informeren van de patiënt over de balans tussen belastbaarheid en belasting, het oefenen van functies en bewegingen van het gewricht zowel actief, geleid actief als passief binnen de grenzen van de belastbaarheid.
Ook bij patiënten waar de pijn op de voorgrond staat zonder tekenen van een actief ontstekingsproces is de therapie hier op gericht.
Verder is het mogelijk om onder begeleiding een oefenprogramma uit te voeren dat voor u geschikt is. Dat kan individueel, maar ook in groepsverband.

Publicatiedatum: 07-09-2017


« Terug naar het overzicht