BPPD: draaiduizeligheid

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als men gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen. Dit laatste heeft een belangrijke therapeutische consequentie.

Diagnose

Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Met behulp van de zogenaamde kiepproef, waarbij het hoofd en het bovenlichaam vanuit zittende houding plotseling achterover worden gekiept, kan men de duizeligheid opwekken. Meestal is er is een typische oogbeweging zichtbaar die tijdens het evenwichtsonderzoek (VNG) kan worden geregistreerd. Oorzaak: gruis dat langs trilhaartjes beweegt

Men vermoedt dat loszittend gruis in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaat op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.

BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

Behandeling

Er zijn twee behandelingsmethoden:

  1. Door middel van een specifieke handgreep worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kan het gruis niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen.
  2. Houdingsoefeningen: Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training, waardoor men eerder klachtenvrij is. Deze simpele houdingsoefeningen worden gegeven door Fysiotherapie Medemblik volgens een vast schema. Eerst een aantal dagen achter elkaar in de praktijk, daarna volgens een vast schema thuis.

90 % van de patiënten heeft met deze Brandt-Daroff techniek  de duizeligheid succesvol behandeld.