Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Etalagebenen is een slagaderziekte, waardoor je een probleem krijgt met de bloedtoevoer naar de beenspieren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig en als de beenslagaders die zuurstof niet kunnen aanvoeren, worden de spieren  pijnlijk. Als het lopen stopt, neemt de zuurstofbehoefte af en trekt de pijn weg.

Het is al vaak aangetoond dat dotteren in de meeste gevallen niet de beste oplossing is. Een dotter geeft weliswaar snel resultaat, maar blijkt minder duurzaam. Een derde van de gedotterde beenslagaders zit binnen een jaar alweer dicht.

 

Stoppen met roken, gezonde voeding, frequent bewegen, trouw de voorgeschreven medicatie gebruiken om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, dat is waar het om draait!

Een dotter is geïndiceerd na een traject gesuperviseerde looptherapie en alleen voor die patiënten die daarmee onvoldoende werden geholpen.

Wij bieden in onze praktijk gesuperviseerde looptraining aan onder begeleiding van Rian Kooij of Erny Sinke

Zij zijn  aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.  Dit is het landelijke zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt en al langer pleit voor gesuperviseerde looptherapie bij patiënten met etalagebenen.