Valpreventie

Met vallen en opstaan

Met vallen en opstaan word je groot. Zowel in de figuurlijke als letterlijke zin. Kleine kinderen die leren lopen zullen door vallen en opstaan leren op hun eigen benen te staan. Later in het leven kom je voornamelijk de figuurlijke variant tegen. Liever niet de letterlijke, want helaas hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je met vallen een botbreuk oploopt (bijv. door botontkalking)

Het herstel gaat als je ouder wordt ook langzamer, dus liever voorkomen dan genezen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat het risico op vallen kleiner wordt?

Belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. Een goede conditie van de spieren van de romp en benen zorgt voor het efficiënter bewegen in het dagelijks leven. Denk dan met name aan bewegingen zoals lopen, fietsen, bukken, opstaan uit een stoel en/of in de tuin werken.

Een ander punt is ook het gezichtsvermogen. Het is van belang dat het gezichtsvermogen regelmatig wordt beoordeeld en waar mogelijk verbeterd. Dit kan vallen voorkomen!

Wat ook kan bijdragen is een training valpreventie waar je leert goed te letten op je omgeving en praktische tips krijgt voor in en rond huis. Wanneer iemand gebruik maakt van een rollator of wandelstok dan kan het handig zijn om te weten hoe je deze hulpmiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld hoe ga je een hoge stoep op met de rollator.

En stel dat je dan toch valt. Hoe sta je dan op? Ook dan zijn het vaak een paar handigheidjes die kunnen helpen.

Fysiotherapie Medemblik biedt sporten aan in kleine groepjes om conditie te verbeteren en spierkracht op te bouwen. Ook wordt er in Verzorgingstehuis Almere in Opperdoes seniorenfitness gegeven.

Jessica Brinks is bij Fysiotherapie Medemblik de deskundige op het gebied van valpreventie. Bel gerust voor informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *