COPD training

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vroeger vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD.

Vooruitzichten bij COPD

Iemand met COPD wordt niet meer beter. Het is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede aanpak kan wel bijdragen aan een minder snelle achteruitgang van de longen. Beweging is voor ieder mens goed, maar voor mensen met COPD echt onmisbaar!

Door te weinig beweging en veel binnen zitten, gaat hun conditie achteruit en krijgen zij steeds eerder klachten. Veel bewegen is gunstig voor COPD patiënten. Door beweging raken de spieren getraind en hebben ze minder zuurstof nodig dan ongetrainde spieren. Uiteindelijk worden de klachten daardoor minder of minder ernstig. Bovendien is beweging goed tegen mogelijke bijwerkingen van bepaalde medicijnen (ontstekingsremmers). Het gebruik van deze (inhalatie)corticosteroïden kan namelijk leiden tot zwakkere spieren en botontkalking

Conditie verbeteren

Voor iemand met COPD is drie keer per week een half uurtje stevig wandelen, fietsen of zwemmen voldoende om de conditie op peil te houden. Wie al een sport beoefent, kan daar het beste mee doorgaan. Iemand met ernstig COPD die begint met conditietraining, doet er goed aan vooraf te overleggen met de Fysiotherapeut. Deze kan aan de toestand van de longen bekijken hoeveel inspanning iemand aankan.

COPD training binnen onze praktijk

Eerst een longtest bij de huisartsen
Daarna een conditietest in de praktijk
Een trainingsschema van 6 of 12 weken
Daarna afbouwen in 6 – 12 weken en advies om zelfstandig verder te sporten.
Onder controle van saturatie- en hartslagmeting
U leert zonodig ademhalingsoefeningen om de longen schoon te maken en een juiste ademtechniek.
Naast longfunctietraining is er veel aandacht voor uw houding en algemene conditie.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Rian Kooij en Melanie Tensen; ook op de site van Chronisch ZorgNet vindt u veel informatie over deze aandoening.