Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Claudicatio Intermittens

Blijf niet met klachten rondlopen. Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Als u denkt dat u last heeft van claudicatio intermittens, dan is het goed om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Met een goede aanpak zullen de klachten op den duur meestal niet verder toenemen of zelfs afnemen.
Wat is claudicatio intermittens of: wat zijn etalagebenen?

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door bloedvaten aangevoerd. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. Doordat lopen pijn gaat doen, gaan veel mensen met etalagebenen op een andere, geforceerde manier lopen. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut blijkt daarom heel effectief te zijn. Onder deskundige begeleiding leert u de coördinatie verbeteren en u kunt steeds verder lopen zonder pijn.

De behandeling bij Fysiotherapie Medemblik

Tijdens de intake worden uw klachten opgenomen en uw looppatroon beoordeeld. Er wordt een trainingsplan gemaakt. Daarna komt u 3 of 6 maanden trainen in een groepje van max. 4 personen. U traint op de loopband maar ook op de hometrainer, crosstrainer en andere fitnessapparatuur. U krijgt advies over houding en gezonde leefstijl. Een training duurt 50 minuten, 2x per week. Naast conditie van de benen wordt ook de algemene conditie en lenigheid getraind.

Wat kunt u zelf doen?

De klachten zijn vervelend, maar hoeven geen ernstige gevolgen te hebben. Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en eventueel afvallen zijn de belangrijkste aandachtspunten Roken schaadt de conditie van de bloedvaten ernstig. Daarom is het advies: stoppen. De klachten nemen dan niet verder toe en vaak worden ze zelfs minder. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u er pijn door. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen.

De ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van looptraining 37x uit de basisverzekering.

In onze praktijk zijn Rian Kooij en Erny Sinke (Erny tot en met 2023) aangesloten bij het Chronisch ZorgNet.