Manuele therapie

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die, na zijn opleiding fysiotherapie, een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar.
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Enkele voorbeelden:

  • Hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen.
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn.
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

In een eerste gesprek zullen wij o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage.

De behandeling die evt. volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.

Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden klachten over het algemeen niet alleen veroorzaakt door één vastzittende wervel die even gekraakt moet worden,  maar is er in het algemeen sprake van een verstoord evenwicht in de beweeglijkheid van de gewrichten. U kunt het vergelijken met de wielen van een auto. Alle wielen moeten goed uitgelijnd zijn anders gaat het stuur trillen, de banden slijten sneller er wordt meer energie gebruikt. Als dit lang duurt dan ontstaan er klachten.

Vaak, misschien wel het meest, worden klachten veroorzaakt door gewrichten die té beweeglijk zijn. De zogenaamde instabiliteit. In dat geval moet u leren, door goed gebruik van de spieren, de gewrichten weer te stabiliseren.

Over het algemeen zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig om de gewrichten weer soepel te maken. Daarna moet vastgesteld worden of het nodig een trainingsprogramma te volgen om te voorkomen dat de klachten steeds weer terug komen.
Ook kan het nodig zijn veranderingen aan te brengen in de manier waarop u werkt, sport of verder de dag doorbrengt.

Het leren stabiliseren neemt meer tijd en vraagt veel inzet van de patiënt. De erkende manueeltherapeut is geregistreerd in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) een ledenvereniging van het KNGF. De leden zijn verplicht tot het volgen van bij- en nascholing, waarmee men voldoet aan de registratievoorwaarden en is o.a. te vinden op internet. (literatuur: www.nvmt.nl )

  • In onze praktijk zijn Erny Sinke, Hans van Woerkom, Marlot Laan, Dennis Wormer, Christel Betten en Ramon van Diepen gediplomeerd manueel therapeut.

Voor vragen kunt u altijd bellen: 0227-548000.