Nekklachten

Ongeveer 70% van de mensen heeft wel eens last van nekpijn. De pijn kan allerlei oorzaken hebben. Spieren, botten, gewrichten, zenuwen kunnen een rol spelen. Ook emoties, stress en andere psychologische factoren hebben invloed. Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. De pijn kan direct opkomen, bijv. na een aanrijding of geleidelijk ontstaan. Soms kun je je hoofd niet goed draaien, dan is bv. omkijken tijdens autorijden lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben van hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen of tintelingen in je vingers. Soms heb je minder kracht in je hand of kun je de beweging van je arm niet goed sturen.

 

 

Feiten

  • 95% van nekpijn komt niet door een ernstige aandoening. Ook niet wanneer de nekpijn het gevolg is van een auto-ongeval
  • De meeste mensen  kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden, ook al voelen  ze wat pijn.
  • Normaal gesproken helpt het niet om langer dan 2 dagen rust te nemen.
  • De nek is gemaakt om te bewegen. U hebt veel beweging nodig. Hoe eerder u in beweging komt en uw normale bezigheden weer oppakt, hoe eerder u zich beter voelt.

Fysiotherapie wordt vaak geadviseerd voor nekpijn. De fysiotherapeut begeleidt u bij het vinden van de juiste oefeningen en het herstelproces. De therapie bestaat voornamelijk uit het mobiliseren (het in beweging brengen) van de nek in combinatie met oefeningen om de nek te versterken. Ook kan de fysiotherapeut u helpen met het in kaart brengen van de factoren die van invloed zijn op het ontstaan van de nekpijn of deze in stand houden.